Hvis du er en av dem som sjekker enten Facebook eller Instagram jevnlig (helt ærlig, selvfølgelig er du det!), vil du garantert få opp bilder av perfeksjonert mat og retter som slår på alle smaksløkene dine. Mat-fotografi er en kunst i seg selv – og her handler det nesten like mye om å arrangere maten på riktig måte som det handler om å ta det perfekte bildet. Mange restauranter har fått betydelig “Instagram-verdi” etter at matbilder ble en hit på sosiale medier, men nå til dags er det like vanlig at hverdagsmennesker legger ut bilder av sine matretter. Hvis du klarer å knekke koden på perfekte matbilder, kan man bestille forstørrelser av disse med rabatter hos fotoknudsen – noe som er en perfekt jule- eller bursdagsgave!
Smarttelefonen er bra nok
De fleste smarttelefoner har så gode kameraer at man ikke trenger å investere i et stort speilreflekskamera for å få det perfekte bildet: en lettelse for mange, og mye mindre jobb for dem som tar perfekte matbilder. Med hjelp fra kamerainnstillinger som “Mat”, vil kameraet på smarttelefonen sørge for at bildet blir optimalisert, slik at du kan gjøre jobben selv uten en proff fotograf.
Lys, lys lyss
Lyset er det viktigste! Bruk naturlig lys, og aldri ha et lys over maten din – og absolutt aldri bruk blitz på kameraet for å skape mer lys. Gjerne flytt tallerken rundt i rommet for å finne det beste lyset, og husk at følgerne dine ikke ser om tallerkenen er plassert på soverommet eller i stua hvis det er der lyset er best. Som en tommelfingerregel kan du huske på at lyset skal komme fra siden, men ikke skape for sterke skygger på andre siden.
Ulike vinkler gir flere muligheter
Ikke nøy deg med ett bilde. Prøv å ta bilde av maten fra ulike vinkler: for eksempel smoothier og drinker ser best ut fra 45 graders vinkel, mens supper og pizza ofte ser best ut ovenfra. Disse eksemplene er retningslinjer, ikke en fasit, så derfor er det lurt å prøve alle vinklene for å se hvilken som passet seg best til komposisjonen din.
Skap et inntrykk
Når det kommer til matbilder, må du aller først velge riktig overflate å plassere tallerken eller glasset på. Populære overflater er trefjøler, marmorbenker eller hvite nøytrale bord. Alt avhenger av estetikken du ønsker å bringe frem i bildet ditt.
Oppbyggingen
Proffe kokker har ofte sin egen “sminkekoffert” tilgjengelig når de skal arrangere en perfekt tallerken, som kan bestå av alt fra pinsetter, malepensler og skjeer. På den måten kan de bruke sauser for å skape ulike mønstre rundt eller på maten. Når man skal sette på plass maten, er det lurt å alltid starte på midten og jobbe seg utover. Da sørger du for å oppnå symmetrien du ønsker – og for å optimere symmetrien, må du sørge for å fjerne alle unødvendige objekter som forstyrrer i bakgrunnen.