Å organisere et kjøkkenet innebærer også å administrere maten på en bærekraftig måte. Matsvinn er et økende problem i det moderne samfunnet. Med en travel hverdag vil mange oppleve at maten blir dårlig før man får tid til å spise den. Ettersom folk reiser mer og mer, vil de også ofte oppleve å kaste mat før en ferie eller forretningsreise. Noen enkle tips om [mattrygghet: https: //www.theguardian.com/world/food-safety] og å være klar over hvordan man lagrer mat riktig, kan bidra til å redusere svinnet for de fleste. Man kan også komme langt med enkle tiltak som å bruke rester på kreative måter.
Ikke all mat skal lagres i kjøleskapet. Flere matvarer og ingredienser vil bevares bedre hvis de lagres i kjøkkenskapet eller i kjelleren. Hvitløk, løk og sjalottløk er eksempler på ingredienser som kan lagres i mer enn to uker i romtemperatur. De vil der miste mindre smak og forbli friskere enn om de hadde blitt oppbevart i et kjøleskap. Tomater og poteter er andre eksempler på matvarer som er bedre utelatt fra kjøleskapet. Lagring på et mørkt sted vil forhindre at potetene får groer. Det bør også være tørt og relativt kjølig.
Bananer, sitrusfrukter og meloner vil også holde seg friskere hvis de lagres utenfor kjøleskapet, slik som legene på https://kry.no/ anbefaler. For å hindre at grønnsaker brytes ned, hold dem borte fra epler, mango, pasjonsfrukt, pærer og kiwier. Ikke vask frukten før du er klar til å spise den. Da holder den seg bedre. Alle frukter unntatt meloner, sitrusfrukter og bananer, kan lagres i kjøleskapet så lenge de holdes unna grønnsakene, gjerne i en separat skuff.
Forgjengelige matvarer hører naturligvis hjemme i kjøleskapet, men de bør også lagres med litt forsiktighet. Om man har et kjøleskap av nyere modell, hvor temperaturen er regulerbar, anbefales det å stille inn temperaturen til 4ºC. For fryseren anbefales vanligvis -18 ° C.
Å sette egg i kjøleskapsdøra, som de fleste bruksanvisninger oppfordrer til, kan være uheldig. Dette skyldes at døren er den varmeste delen av kjøleskapet. Det er bedre å legge dem i kartongen på en hylle. Kjøtt og fisk holder seg også best om det lagres i den kaldeste delen av kjøleskapet.
Matrester bør plasseres på kjøleskapets øverste hyller, siden dette er stedet med den mest konsistente temperaturen. Det er også viktig at de kjøles ned så raskt som mulig. Om man lar matrester stå i romtemperatur, tar det ikke lang tid før bakterier vokser frem. Det vil for de fleste matvarer også anbefales å spise restene innen to dager.
Når det gjelder matvarer som oppbevares i fryseren, er det viktigste aspektet å tenke på å bare ta ut matvarer man har tenkt å bruke innen de neste 24 timene. Matvarer som har blitt oppbevart i fryseren, bør ikke returneres etter de har tint.