En forrett er egentlig noe som skal avlede gjestene fra at de fortsatt ikke har fått mat, slik at de holder seg blide og fornøyde, og ikke stikker av. Derfor er det også lurt å servere noe som passer sammen med noe godt og kaldt å drikke.
Med det formålet finner man en rekke forskjellige ting som man kan servere. Helhetsbetegnelsen går under navnet tapas i Spania. Grunnen til at de oppstod, er at Spania under fascistregimet hadde nesten like vrange skjenkeregler, som Norge under Arbeiderpartiet og KrF. Men under fascistdiktaturet i Spania, så var man rundere i kantene, når det kom til tolkingen av regelverket.
Man tolererte ikke fyll i gata, men loven om mat-servering med alkoholsalget, ble runda ned til at man fikk en gammel brødskive med litt pålegg på, på toppen av glasset, for å holde fluene unna ølen.
Etterhvert utviklet dette topplokket seg til faktisk å bli godt. Folk lagde fin fingermat, og i dag kan man finne tapas med variasjoner i alle retninger. Det er enkelt å lage et fint utvalg selv også, og det er egentlig rammene rundt det hele som setter grensa.