Om du lager sausen med ferske tomater, bruk de tomatene som er eldst og mest skrukkete, og mykest. hakk dem opp, eller kjør dem gjennom en food-prosessor, eller gi de en omgang med stavmikseren. Det er ingen fare med å bare hakke dem.
Om vi skal være ortodokse, så finnes det også en annen fremgangsmåte. Om man skolder tomatene vil skallet sprekke av dem. Dette kan man gjøre med dørslag og en vannkoker. De skoldede tomatene, kan så enkelt røres inn i sausen, uten at man får sjenerende skall, som blir sittende fast mellom tennene.
Uansett hvilken vei du velger, rør deretter tomatene inn, sammen med løken og kjøttdeigen, og la det hele stå og trekke på laveste temperatur. Tilsett så urtene, krydderet og saltet, og la det hele trekke litt, før du smaker og modifiserer krydringen. Det er nemlig lett å ha i for mye, om man ikke lar smakene fordele seg litt først.
Som sagt kan sausen stå og godgjøre seg til neste dag. Om man ikke har så mye tid, burde man uansett unne den minst to timer, slik at den får tid til å utvikle seg
Stort utvalg av pasta
Tiden da man kun kunne velge mellom tre typer pasta i Norge, og hovedskillet mellom dem var formen, er forlengst forbi. Vi nyter i dag et ganske stort utvalg av forskjellige typer, med et rikt utvalg av farger, samt noen typer med forskjellig smak, gjerne fordi mindre ortodokse korntyper er blitt brukt i tilvirkningen, eller fordi det er tilsatt mer egg, eller fargerike grønnsaker, som spinat eller gulrot, så vel som blekk fra middelhavsblekksprut, som gir pastaen en dyp sort farge.
Likevel er ikke pasta noen stor smaksopplevelse, og det er heller ikke hensikten med produktet. Sausen skal levere smaken, mens pastaen skal gjøre deg mett, og eventuelt så skal den være noe for øyet. Man kan hjelpe smaksopplevelsen ved å tilsette nok havsalt i vannet før kokingen av pastaen, man bør også røre inn litt olivenolje før serveringen, både for smakens skyld, men også fordi dette hindrer at pastaen blir til en vanskelig og uhåndterlig klump. Det lille hemmelige trikset, er å bruke saus-gryta, etter at sausen er overført til en serveringsskål, og gi pasta med olje en omgang i gryta før serveringen.