De som reiser på ferie i “Syden” kjenner kanskje allerede til flan, men den er fortsatt noe utenom det vanlige i Norge. Om man vil vise frem litt kokkekunster er det derfor en ganske enkel rett,
som man raskt pisker sammen, og som alltid slår an. Om man har en food-prosessor, så gjør dette ting litt enklere, men det er ikke noe krav.
Hva trenger du for å lage flan?
- 2 dl. sukker
- En boks Vikingmelk eller annen søt kondensert melk.
- 4 dl. fet fløte.
- 1 dl. melk
- 5 egg.
- 2 ts. hakket vanilje
Hva gjør du?
Siden resten av det man må gjøre går såpass kjapt, begynner du med å sette stekeovnen på 175 grader. Deretter finner du frem en stekepanne hvor ting ikke setter seg fast, og varmer sukkeret over middels varme. Rør eller rist, slik at sukkeret smelter og brunes jevnt. Hell deretter sukkeret i en bakeform, og fordel det jevnt på kantene.
Bruk så en blender til å røre sammen kondensert melk, fløte, melk, egg og vanilje. Rør det hele i ca. ett minutt. Hell så blandingen over i formen med det karamelliserte sukkeret.
Sett deretter bakeformen i en annen, større form, som du fyller med 3 cm. vann. Sett så det hele i den forvarmede ovnen, og la det stå i rundt en time, eller til blandingen blir stiv.
Om du skulle støte på problemer, er det et vanlig tips å dekke det hele med aluminiumsfolie under den første delen av steketiden, for at det skal varmes jevnere, samtidig som man unngår at bunnen (toppen under steking) blir svidd.
Om alt gikk som det skulle kan man etter steking snu det hele på hodet, og servere.