Det er et årlig rituale. Når sommeren er her så flytter vi nordmenn kjøkkenet ut. Den moderne komforten med komfyr og alskens elektriske hjelpemidler kan ikke holde oss tilbake. Vi skal ut der sola er og velger grillen. Vi spiser pølse med ketsjup i lompe, sommerkoteletter med potetsalat, kanskje spareribs fra kjøledisken på butikken, men grillmat kan også være mye mer. I vår tid hvor alt er så lett, alle problemer er løst for oss og hverdagen er overtatt av trivielle rutiner, så higer vi etter noe å bruke kreativiteten på. Vi kan finne det her, ved grillen, i kokkekunsten.
Gjenbruk av mat til grilling
Noe som kan være artig å prøve seg på er grillspyd. De kommer i mange varianter, fra de helt vegetariske, til dem med alle typer kjøtt. Hva med et grillspyd med nakkekotelett og ananas, for eksempel? Et grønnsakspyd med sjalottløk, cherrytomat og grønn squash? Du trenger 8 grillspyd, 8 sjalottløk, 16 cherrytomater, gjerne i forskjellig farge, og en squash. Skrell, skyll, skjær og tre det på spydene. Pensle med olje, og ha på salt og pepper. Dette siste husker vi alltid med kjøtt, men det er faktisk viktig på grønnsaker også. Også kan det være greit å ikke lage for mye mat. Man ser ofte at det ligger igjen inntørkede pølser på fellesgriller rundt om. Selv om butikker kaster mat, så trenger ikke vi å gjøre det.
Den norske sommerkvelden er skapt for grilling
Så sitter du der, i godstolen på terrassen. Nyter sommerkvelden. Nyter at garasjen er ryddet. Nyter at du slipper å levere alle disse hersens skjemaene i år, at du har funnet et sted hvor du kan fakturere uten eget firma. Nyter lukten av grillen som som fortsatt ulmer. Og du nyter smaken av den svidde pølsa som barna ikke ville ha, og som du i stedet valgte å spise selv. Nordmenn elsker å grille. Kanskje har det med de korte somrene og de lange sommerkveldene å gjøre. Vi vil ikke kaste dem bort på å sitte inne. Vi vil være ute nå når vi endelig kan. Så får det heller stå til om myggen eller knotten svirrer rundt. Såpass tåler vi for å ha det såpass godt.