De siste ti årene har nordmenn virkelig fått opp øynene for god mat, og man spiser ute som aldri før. Mange nordmenn kaller seg foodies, og du er kanskje en av dem? Det betyr i så fall at du er over gjennomsnittet glad i mat, og at du ikke er redd for å bruke penger på restaurantbesøk. Kanskje du også tar bilder av maten din, og legger de ut på Instagram?
Men det kan fort bli veldig dyrt hvis man spiser mye ute, spesielt hvis man bor i en storby hvor utvalget av restauranter er enormt. Men det finnes rimeligere alternativer for dem som er opptatt av det, og man burde spesielt se til asiatiske restauranter eller såkalte “food courts”. Torggate Bad i Oslo er et godt eksempel på sistnevnte. Her får du massevis av spennende retter til en svært god pris, og mathallen har blitt en publikumsfavoritt på rekordtid.
De viktige Michelin-stjernene
Som foodie er du sikker også opptatt av hvilke restauranter som får Michelin-stjerner, men det kan være svært dyrt å spise på slike restauranter. Spesielt hvis de befinner seg i en annen by, og du også må betale for flybillett og hotell. Da kan kanskje et forbrukslån være en god idé, men pass på at du kun låner så mye som du har råd til å betale tilbake. Da kan et måltid på Noma i København eller Daniel i New York være verdt det.
Heldigvis må man ikke ut av landet for å spise Michelin-mat, det er flere
restauranter i Norge som har fått denne utmerkelsen. I år fikk også Trondheim sine første stjerner, noe som betyr at du like gjerne kan dra til Trøndelag som til København for å smake på det beste det nordiske kjøkkenet har å by på.
Neo-bistroer er i vinden
Men det er ikke alle som bryr seg om Michelin-stjerner, og de siste årene har såkalte neo-bistorier blitt veldig populære. Lysverket i Bergen er et godt eksempel på denne trenden, den samme er Brutus i Oslo. Her serverer de i tillegg naturvin som er veldig i vinden akkurat nå.
På slike restauranter får du fortsatt kvalitetsmat, og kokkene bryr seg om lokale og økologiske råvarer, men prisnivået er mye lavere enn på Michelin-restauranter. Slike steder er gjerne også nabolagsrestauranter med et fast klientell, det er fordi folk har råd til å spise der ofte. Men det blir aldri kjedelig fordi menyen forandres ofte, gjerne flere dager i uka avhengig av hvilke råvarer man får inn, og består av flere småretter man kan dele på bordet. Av den grunn blir slike restauranter også svært sosiale, og passer godt for vennegjenger som liker å gå ut og spise samme.