Nordmenn har et ambivalent forhold til ferdigmat og fast food. Spesielt som foreldre vil vi gjerne fremstå som gode forbilder som lager sunn mat fra bunnen av hver eneste dag. Mange barnehager er sukkerfrie, og det er obligatorisk å sende med grovt brød i matpakken.
Samtidig spiser vi mer frossenpizza enn noen gang, og det skal godt gjøres å unngå McDonalds eller Burger King. Til og med veikroen Marchè, som hadde fokus på litt sunnere mat langs veien, måtte legge ned. Mange av lokasjonene ble dessuten omprofilert til Burger King…
Helse og ferdigmat
I en perfekt verden hadde det vært mulig å kjøpe ferdigmat med et næringsinnhold som var helt tilsvarende den sunneste rett laget fra bunnen av. I utgangspunktet burde det for eksempel ikke være noen forskjell på en hamburger på McDonalds og en hamburger laget hjemme. Samtidig er det ikke all mat vi verken kan eller vil lage hjemme. Noen ganger er det helt enkelt andre som er flinkere, og det er for eksempel bedre å kjøpe klær på Kidsbrandstore, heller enn å sy alle klær selv.
Utfordringen med ferdigmat kan være:
- Den er ofte veldig lett tilgjengelig, og du kan ta raske beslutninger som fører til at du spiser mye sukker, fett og salt. Når du blir sulten hjemme i stua, kan det være lett å smøre seg en brødskive eller spise et eple. Hvis du blir sulten på farten, er mye av utvalget av fast food perfekte kombinasjoner av mye sukker og fett. Det er helt enkelt nesten umulig for hjernen å stå imot fristelsen når du hele tiden ser drikker med sukker, kombinert med mat med mye energi i form av fett og karbohydrater.
- Når mat lages industrielt tilsettes det ofte andre stoffer enn når du lager mat hjemme. Det kanskje viktigste eksemplet er salt. Mye ferdigmat og fast food inneholder svært mye salt, og en grunn kan være at salt er en enkel måte å tilsette mer smak til mat som allerede er behandlet for å være holdbar.
Finne en balanse og unngå dårlig samvittighet
Dårlig samvittighet fører sjelden noe godt med seg, og hvis du sliter med dårlig samvittighet for å ha spist fast food eller ferdigmat kan det raskt få en selvforsterkende effekt. En følelse av å være «mislykket» og «svak» kan gjøre at du bare spiser mer usunn mat.
Da er det mye mer konstruktivt å akseptere at ferdige løsninger er en del av hverdagen, men at som med alt annet bør man være måteholden. Det er helt greit med middag fra McDonalds innimellom, men kanskje du kan kutte den ekstra burgeren i tillegg? Vær stolt over små tiltak i hverdagen, samtidig som du aksepterer at ingen av oss kan være Hellstrøm på kjøkkenet hver dag.