Matforgiftning er neppe det første du tenker på når du skal lage mat, og heldigvis er det ganske sjelden folk blir alvorlig syke av å spise mat. Men det kan skje, og dårlig hygiene på kjøkkenet kan føre til at du eller gjestene dine blir syke av maten du lager. De aller farligste bakteriene er de som er multiresistente, for de kan være vanskelige å behandle dersom du blir syk. Men det er flere andre bakterier som kan gjøre deg syk. Derfor er det viktig å ha gode kjøkkenrutiner.
Du må være spesielt forsiktig dersom du tilbereder fisk og kjøtt, og dersom du har dyr i huset. Ikke klapp hunden eller katten mens du lager mat, og vask hendene nøye når du veksler mellom hvilke matvarer du skal håndtere. Dette er ekstra viktig når du har håndtert kjøtt eller fisk, og skal håndtere mat som ikke skal varmebehandles.
Hygienen kan alltid bli bedre
Mange tror nok de er flinke nok til å holde kjøkkenet rent. Men forskning viser faktisk at mange overvurderer kjøkkenrutinene sine.
Du vil selvsagt ikke bruke tiden din på å bekymre deg for sykdommer og bakterier i maten. Hvis du finner en spennende oppskrift på nettet, skal det være morsomt å lage og servere maten. Når du følger en ukjent oppskrift er det viktig å ha et iphone batteri som virker, slik at du ikke plutselig går tom for strøm på mobilen midt i matlagingen.
Gode tips for å unngå bakterier i maten:
- Vask hendene før og etter matlaging. Det gjelder for alle som skal være i kontakt med maten.
- En rask skylling av hendene er ikke nok til å fjerne skadelige bakterier. Ta deg god tid og vask både hud og negler godt.
- Hold kjøkkenbenken ren og vask den ofte, selv om det ikke er noen flekker på benken.
- Bruk ulike skjærebrett og kniver til ulike typer mat. Ikke bruk samme kniv og brett til rått kjøtt og fisk som til grønnsaker eller brød.
- Rengjør skjærebrettene etter bruk.
- Kok maten til den er gjennomkokt. Skadelige bakterier kan overleve dersom maten ikke er gjennomkokt.
- Hvis du varmer opp ferdigmat må du også sørge for at den er gjennomvarm.
- Mat som skal varmes opp på nytt, må kokes opp skikkelig og være gjennomvarm før du spiser den. Det er ikke nok å varme den til den er lunken. La den gjerne koke et par minutter før du spiser den.
- Pakk inn matrester og åpne pakker med mat i tett plast eller legg dem i plastbokser.
- Ikke la annen mat komme i berøring med rått kjøtt eller rå fisk.
- Avkjøl varm mat før du setter den i kjøleskapet. Varm mat bør helst avkjøles i vannbad før den rettes i kjøleskap.
- Frysing dreper ikke bakterier.
- Ikke la søppel bli liggende lenge i kjøkkenet. Tøm søppelbøtta på kjøkkenet daglig.
- Hold kjøleskapet rent.
- Hold kjøkkenvasken ren.
- Kjøkkenkluter bør vaskes med klor eller kokvaskes i maskin.